Slikken, klikken en accepteren

Hieronder vertelt Ramon van Huffelen over het schrijfproces van ‘Portland’, zijn debuut-thriller, die in mei 2022 uitkomt.

Redactie van Portland

Op 14 mei 2020. krijg ik van mijn uitgever Godijn, in het theater van Woerden, het eerste exemplaar van mijn thriller ‘Portland’ in handen. Afgelopen maandag, het was Blue Monday, kreeg ik deze mail van mijn uitgever.

Beste Ramon,
 
Hierbij de redactie op ‘Portland’.

Veel succes,
 
Elly

 
In de kantlijn van de bijlage stonden de taalkundige opmerkingen van de redactrice in blauw. Blue Monday moest ik die dag, tot mijn schrik, vrij letterlijk nemen. Gedurende de week beoordeelde ik haar opmerkingen, klikte op de rechtermuisknop en accepteerde de voorgestelde wijziging of niet. Haar laatste opmerking kwam na mijn slotalinea.

‘Ik ben serieus onder de indruk van je boek, wat een goed verhaal. Ondanks een indeling in mijn agenda, ben ik dagen eerder klaar omdat ik niet kon stoppen met lezen, dankjewel voor het in de war gooien van mijn agendabeheer ;-)  Ik heb je boek met zeer veel plezier geredigeerd en kijk uit naar het eindresultaat. Succes met de verwerking van mijn opmerkingen.’

Dat maakte het slikken, klikken en accepteren goed.
Bestseller auteur
Een aanbeveling van je thriller, door een bestseller auteur achterop de cover, dat is wat je wilt als je debuut uitkomt. En die heb ik! Zij is een bekende in de thrillerwereld en heeft het ‘Portland’ manuscript met plezier gelezen (nog voor de redactie 😊).

Stekker eruit
De undercoveragent in de echte wereld pleegde zelfmoord, toen zijn leidinggevenden de operatie niet wilden afbreken terwijl hij er zelf om vroeg. De hoofdpersoon in ‘Portland’ trekt uiteindelijk zelf de stekker uit de operatie als zijn leidinggevenden over zijn grens gaan. Als zijn privéadres dan wordt gelekt, beginnen de problemen voor hem, zijn vrouw en zieke kind pas echt.       

Sanil B.

De hoofpersoon in mijn thriller, Erik Verhoef, is een undercoveragent die in de problemen raakt als zijn meerderen hem in de steek laten.

De vorige keer vertelde ik dat dit raakvlakken heeft met een echte zaak waar ik tijdens het schrijven van Portland het bestaan nog niet van wist. De dood van de undercoveragent Peter (zijn codenaam), die zelfmoord pleegde omdat zijn meerderen hem onder druk zetten de undercoveractie te vervolgen..

Tijdens en na het schrijven van een script krijg ik (en mijn naaste familie ook) voelsprieten voor alles wat met mijn toekomstige boek te maken heeft.

Vorige week melde nu.nl dat de politie undercoveragenten heeft ingezet om Sanil B. aan het praten te krijgen. Even ter herinnering, Sanil B. wordt verdacht van het mishandelen van Carlo Heuvelman op Mallorca, met de dood tot gevolg. Het OM heeft moeite om te bewijzen wie de fatale schoppen uitdeelde en zette daarom undercoveragenten in die zich voordeden als medegevangenen. Ze kregen min of meer een schuldbekentenis van B. Afgelopen vrijdag echter, verklaarde hij in de rechtszaal: ‘… ik heb dingen in die gesprekken gezegd die niet kloppen, soms doe je wat stoer als gevangenen onderling.’ Inmiddels zijn de andere verdachten vrij en blijft Sanil B. voorlopig nog in hechtenis.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat undercoveragenten voor allerlei doeleinden worden ingezet. Ze doen zich voor al medegedetineerden om informatie te achterhalen, of zoals mijn hoofdpersoon in Portland doet, infiltreren bij een criminele organisatie, omdat de targets slim zijn en niets over hun handel over de telefoon vertellen.

Gewonnen

Ik heb al een paar leuke schrijfwedstrijden gewonnen, maar het UKV (Ultra Kort Verhaal) dat maximaal 100 woorden mag bevatten, zat er nog niet bij. Mijn eerste inzending kende een paar liefhebbers maar ook de opmerking ‘infantiel’ kwam voorbij … je leest ‘m hier ðŸ˜Š
Gelukkig werd mijn laatste recente inzending ‘Winterzwemmen’ erg gewaardeerd en werd met vier anderen winnaars op schrijvenonline geplaatst. Je leest ‘m hier.

Ciaotutti.nl

Per februari schrijf ik als gastblogger voor Ciaotutti.nl (1,7 miljoen bezoekers per jaar) van Saskia Balmaeker.

Ciaotutti neemt je mee naar de mooiste steden en dorpen in de laars, maar ook naar onbekende plekken, schitterende routes door verschillende regio’s, restaurants, musea, street art, de Italiaanse keuken, taal en stranden. Met deze samenwerking combineer ik mijn belevenissen in Italië en het schrijven. Mijn eerste blog schreef ik een ‘flow’ en gaat over mijn taalreis naar Bologna, afgelopen herfst. Ik laat je weten als die op haar website staat.